NEDEN FOTOĞRAF ÇEKİYORUZ?

Neden fotoğraf çekiyoruz? Sanat olduğu için mi? Yoksa tarihi, yazılardan daha iyi ve doğru belgelediğini düşündüğümüz için mi?

Gelişen teknoloji ve fotoğraf makinesinin hemen hemen herkesin sahip olabileceği bir ucuzluğa erişmesiyle fotoğrafçılar çoğaldı. Bu iyi ve kötü oldu. İyi oldu çünkü … , kötü oldu çünkü … şeklinde sayfalarca yazılabilir.

Neden fotoğraf çekiyoruz sorusuna cevap vermek zor. Anlatacağımız bazı şeyleri daha etkili bir şekilde anlatmak için mi, aile albümünü oluşturmak için mi, sanat için mi, başka çaremiz olmadığı için mi?

Keşke bir savaş fotoğrafçısı olsam ve çekecek tek bir kare bulamasam. Erken emekli olsam.

Fotoğrafçı olmak için gereken özellikler şunlardır: gerçekten buraya bir şeyler sıralayabileceğimi düşündünüz mü, yanıldınız. Ben en güzel fotoğrafları makinem yanımda olmadığı zaman çekiyorum (kafamın içinde).

Fotoğrafçılar mesleklerinin birçok insan tarafından yapıldığı için tedirginler, fotoğrafın değerinin azalmasından endişe duyuyorlar. Aslında kötü fotoğrafların olması çok iyi, güzel fotoğrafların ne kadar zor oluşturulduğunun anlaşılmasını sağlıyor. Yakında ressamlardan benzer şeyler duyabiliriz. Hatırlarsanız TRT 2’ de bir bey vardı, güzel hikâyeler anlatıyordu fırçasını konuştururken. Daha sonra kendisi ayrıldı bu taraflardan. Şimdi resim setleri satılıyor ve televizyonda benzer programlar yapılıyor. Yakında ressamların sayısında çoğalma gözlenecektir.

Önemli olan iyi bir fotoğrafçı olmak mı, derdimiz en iyi fotoğrafı mı çekmek? Bu mu bizi tatmin edecek? Düşünsenize uğraşıyorsunuz ve ortaya çok güzel bir eser çıkartıyorsunuz ve eserinizin adı “Sefiller”. Belki haberiniz vardı aynı eserden ve ondan etkilendiniz veya bunu ilk kendinizin yaptığını düşünüyorsunuz. Her iki seçenekte gerçeği değiştirmeyecek. Bu daha öncede vardı ve sizinki yeni bir şey söylemiyor. Belki aslından daha iyi ama o bir taklit ve yaratıcılığınızı kullanmadığınız için üretiminiz sizin için bir zaman kaybı, izleyici için olduğu gibi.

Henüz fotoğraf çekemiyorum, ilk önce neden fotoğraf çekmek istediğimi tam olarak anlamadan da çekebileceğimi zannetmiyorum, arayışlardayım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h