OpenOffice.org Writer ve Görseller

Bazen İnternet üzerinde çok güzel bir yazı görüyor ve bunu daha sonra da kolayca okuyabilmek için bilgisayara kaydetmek istiyordum. Kaydetme işlemini ise İnternet sitesinde yer alan yazı ve görsellerin tamamını seçerek kopyalayıp OpenOffice.org Writer'a yapıştırarak yapmaya çalışıyordum. Yazılar sorunsuzca belgeye eklense de görsellerin kendisi değil sadece bağlantı adresleri ekleniyordu. Bu da belgenin İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarlarda veya yazının bulunduğu İnternet sayfası yok olduğunda okunamamasına neden oluyordu.

OpenOffice.org Writer'ı yoğun bir şekilde kullanmadığım (ve Google'da konuyu araştırmadığım) için bu problemi ancak İnternet sayfasını doğrudan (HTML) veya PDF olarak kaydederek çözebildim.

Geçtiğimiz ay şans eseri bir yerlerde (İnternet'te değil daha yerelinde :) ) OpenOffice.org Writer ile Kaydedilen Resimlerin Görüntülenememesi isimli bir belge gördüm ve bunu okuduğumda yukarıda anlattığım olayın nedenlerini ve çözümünü öğrenmiş oldum:

OpenOffice.org Writer belgenize bilgisayar veya İnternet üzerinden görsel eklerken iki seçenek sunuyor. Bunlardan birincisi görselin belgeye katıştırılması, ikincisi ise bağlantı olarak eklenmesi. Bu iki yöntemin de birbirine göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır:

  • Görsellerin belgeye sadece bağlantı olarak eklenmesi belgenin boyutunun daha az olmasını sağlamaktadır çünkü belgede görselin kendisi değil sadece bağlantısı bulunmaktadır.
  • Eğer görselleri belgeye bağlantı olarak eklerseniz, görsellerde değişiklik yapmanız gerektiğinde bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri belgeyi bir daha ki açışınızda karşınızda bulacaksınız.
  • Belge ve görseller ayrı ayrı olduğunda taşınabilirliği bir parça zorlaşmaktadır. Belgenizi bir başkasıyla paylaşacağınız zaman görselleri de paylaşmayı unutmamanız gerekmektedir. Hazırladığınız belgedeki görsellerin her yerde sorunsuzca görüntülenebilmesi için görsellerin belgeye katıştırılması çok iyi olacaktır.

Belgenize Ekle> Resim> Dosyadan yolunu izleyerek bir görsel eklerken eğer bağlantı seçeneğini aktifleştirirseniz görsel belgeye bağlantı olarak eklenecektir. Eğer bu seçeneği seçmezseniz görsellerin kendisi belgeye katıştırılır.


İnternet sayfalarından OpenOffice.org Writer'a kopyala ve yapıştır yapılırken ise bütün görseller belgeye bağlantı olarak eklenir (keşke aşağıdaki gibi bir uyarı çıksa burada da).


İster bilgisayarınızdan bağlantı olarak eklediğiniz görselleri isterseniz de İnternet üzerinden bağlantı olarak gelen görselleri belgeye katıştırmak için Düzenle> Bağlantılar> Bağlantıyı Sonlandır yolunu kullanabilirsiniz.


Kaynaklar:
0. Bahsi geçen belge
1. Adding images to a document
2. Belgeye resim eklemek

Yorumlar

  1. ScrapBook diye birşey olduğunu duyunca eminim çok sevineceksiniz;)

    YanıtlaSil
  2. ScrapBook güzelmiş, özellikle işaretleme yapmaya izin vermesi ve gereksiz ögelerin silinebilmesi çok hoş. Ama benim gibi hepsini tek dosyada birleştirmek, yazıyı iki yana yaslamak, imla yanlışlarını gidermek isteyenlere göre değil :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h