RSS Desteği Olmayan Sayfa Kalmasın

Neden Besleme

Bunu Ekşi Sözlük'teki yazdıklarımı günlüğümde gösteremediğimde fark ettim: her sayfanın bir beslemesi yoktu ve bu bazen çok kötü bir şey olabiliyordu. Konuyla ilgili önceki yazdığım girdiyi güncelleyerek burada yazacaklarımı iletecektim ama ekşi engine sıçınca benim yazım da uçtu sayıldı.

RSS desteği olmayan sayfalara RSS desteği verdiğini iddia eden onlarca servis var. Bunlardan bazılarının kullanımı oldukça zor, bazıları çalışmıyor, bazıları ise ücretli. Bu servisler arasından sıyrılan isim ise Ponyfish.


Ponyfish RSS Besleme Üreteci


Ponyfish, herhangi bir sayfadan RSS beslemesi üretebileceğiniz ücretsiz bir internet servisidir. Üyelik oluşturmadan da besleme oluşturabiliyorsunuz ama bu beslemeler silinebiliyor sanırım uzun süre kullanılmadıklarında sanırım. Bir hesap açarak ücretsiz olarak üç besleme oluşturabiliyorsunuz. Daha fazlası için ise ücretli bir sürüme güncelleyebiliyorsunuz. Ekşi Sözlük'teki veya besleme desteği olmayan başka bir sitedeki beslemeler için ideal bir servis Ponyfish. Bir hesap açın ve e-postanıza gönderdikleri şifre ile giriş yapın.


Besleme Kaynağı

Besleme oluşturmak istediğiniz sayfa dinamik bir içeriğe sahip olmalıdır, yani güncellenme almalıdır, yoksa besleme oluşturmanın ne esprisi kalırdı ki. Normalde bu da şunu düşünmemize neden oluyor: madem sayfa dinamik kendi beslemesini de kendi sunsun. Ama ideal bir dünyada yaşamıyoruz ve sayfaların beslemeleri bazen olmayabiliyor. Ekşi Sözlük'teki yazılarınızı günlüğünüzün bir köşesine koymak ya da sevdiğiniz yazarları Reader veya benzeri bir araç üzerinden takip etmek istiyorsanız beslemenizi kendiniz oluşturmalısınız.


Nerede Benim Girdilerim

Ekşi Sözlük'te yazdıklarınıza kolayca ulaşmak için Hayvan Ara'yı kullanabilirsiniz. Hayvan Ara'da yazarı bölümüne kendi kullanıcı adınızı veya beslemesini oluşturmak istediğiniz yazarın kullanıcı adını girerek ve yeni-eski sıra şeklini seçerek hayvanlar gibi ara'yabilirsiniz. Daha sonra sol pencere sizin yazmış olduğunuz girdilerin başlıklarıyla dolacak, en yeniden en eskiye sıralı olarak. Tam ihtiyacımız olan şey. Sol çerçevedeyken boş bir yer bulup sağ tıklayın ve Geçerli Çerçeve> Çerçeveyi yeni sekmede aç yolunu takip edin. Bu yeni sayfadaki adres çubuğundaki adres bizim besleme oluşturmak için kullanacağımız kaynağın ta kendisi.


Besleme Oluşturma

Ponyfish hesabına giriş yapmış olduğunuz sekmeye geçin. Yeni besleme oluşturmaktan sorumlu olan Create Feed isimli düğmeye basın. Açılan sayfadaki adres kutucuğuna RSS beslemesi oluşturmak istediğiniz sayfanın bağlantısını yapıştırın ki bu da biraz önce yeni sekmede açtığımız sol çerçeve oluyor. Adresi yazın ve devam edin. Yeni sayfada sol çerçevenin hemen hemen aynısını göreceksiniz. Bu adım diğer servislere oranla oldukça kolay çünkü kodlarla uğraşmak yerine yapmanız gereken sadece bağlantıları tıklamak. Buradaki tüm başlıkları yukarıdan aşağıya doğru sırayla tıklayın. Aman ne olacak iki yukarıdan üç aşağıdan tıklayayım aynı hesap olur demeyin, hepsini insan gibi tıklayın.

Bu adımı atlayabiliriz çünkü önceki adımda sistemin yazdıklarımızı ayrıştırabilmesi için gereken adresleri bulması için gereken verileri sunduk. Çok istiyorsanız kurcalayabilirsiniz yine de.

Son adımda beslemeniz için bir başlık ve açıklama girebilir ve beslemenizin önizlemesini görebilirsiniz. Eğer her şey yolunda görünüyorsa beslemenizi oluşturun. Açılan sayfadaki beslemeyi kopyalayarak istediğiniz yerde yararlanabilirsiniz.


Besleme Blogger'da

Beslemeyi günlüğünüzde, identi.ca, paylaşılan öğeler gibi içeriklerin yanında bir yere koymak isterseniz yapmanız gerekenler yeni bir içerik takip uygulamacığı eklemek ve besleme adresini buraya yapıştırmaktan fazlası değildir.


Sonuç

Beslenmek güzeldir ve tüm internet sayfaları besleme ister.

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h