KDE Üzerinde Ayatana Yer Paylaşımlı Kaydırma Çubukları

Ubuntu'nun geçtiğimiz aylarda duyurduğu Ayatana yer paylaşımlı kaydırma çubuklarını gördüğümden beri denemek istiyordum ve bugün kısmet oldu. Henüz çok yeni olduğu için Ubuntu dahil hiçbir GNU/Linux dağıtımında tam olarak desteklenmiyor ve Ubuntu dışı dağıtımlarda kurmak ve kullanmak için biraz elinizi kirletmeniz gerekiyor şu an.

64 bit Pardus 2011.2 üzerinde bir deneme yaptım, eğer isterseniz siz de kendi sorumluluğunuzda aşağıdaki iki paketi kurarak deneyebilirsiniz kaydırma çubuklarındaki bu yeni yaklaşımı:
Her ne kadar bu iki paketi kurmanız yer paylaşımlı kaydırma çubuklarına kavuşmanız için yeterliyse de ne yazık ki bunları kullanabileceğiniz yerler çok kısıtlı: sadece GTK+ 2 uygulamaları. GTK+ 2 uygulamalarından da kara listeye eklenmemiş olanları. Qt / KDE uygulamaları için ise henüz bir destek bulunmuyor. Ask Ubuntu'daki bir cevapta Qt için destek olduğu söylenmiş ama şu an için bu bilgi doğru değil anladığım kadarıyla. Eğer okuduklarımı doğru yorumluyorsam Qt desteği projenin gelecek planları arasında ve gelecek her türlü yardıma açıklar.

Bazılarının kendi uygulamaların da kullanmak istediği kadar çok sevdiği ve bazılarının da bir an önce kurtulmak için can attığı  Ayatana yer paylaşımlı kaydırma çubukları hakkında daha fazla konuşmadan önce birkaç video izleyelim:


Overlay Scrollbars in Unity - implementation from Canonical Design on Vimeo.


Overlay Scrollbars in Unity from Canonical Design on Vimeo.


Animated scroll and new delays for Ayatana overlay scrollbar from Andrea Cimitan on Vimeo.

Bu kadar nesnel şeyden sonra kişisel görüşlerimi yazıp sonlandırayım yazıyı. Şurada da söylediğim gibi bazı kaydırma çubukları çok güzel ama şu an bizim kullandıklarımız bunlardan değil. Uygulamalarda kullanılan parçacıklara baktığımızda hepsinin az da olsa gelişim gösterdiğini görüyoruz ama kaydırma çubukları neydiyseler hala o şekildeler masaüstlerinde (Chromium'da arama sorgularına göre işaretleme yapılıyor kaydırma çubuklarında, başka?). Kaydırma çubuklarının çok sınırlı kullanımları olmasına rağmen ekranda gereksiz yere yaklaşık 15 x ekran yüksekliği kadar piksel yer kaplaması gerçekten büyük israf. Ayatana ise bunun için düşünülmüş güzel bir çözüm. Estetik getirileri de cabası.

Umarım yer paylaşımlı (bu arada bu ifadeyi overlay için kullanıyorum, en doğru karşılayan bu geldi, bindirmeli, kaplamalı, örtüşmeli vs. de demek istemedim) kaydırma çubukları yakında KDE üzerinde de tam anlamıyla kullanılabilir olur. Şu an KDE Fikir Fırtınası bölümünde bir fikir var konuyla ilgili, tartışmalara katılarak ve oy kullanarak fikrin gerçekleşmesine katkı verebilirsiniz.

Evince, Inkscape ve Terminal'den birer ekran görüntüsüyle yazıyı sonlandırıyorum, kaydırma çubuğunuz nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun.





Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h