webtronics: Özgür Çevrimiçi Elektronik Çizim Aracı

webtronics, internet üzerinde devre şemalarını paylaşmayı basitleştirmeyi hedefleyen bir çevrimiçi projedir. webtronics'in Upverter'e benzer bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz, Upverter'den en büyük farkıysa özgür bir yazılım olmasıdır. MIT lisansını kullanan projeye katkı verebileceğiniz gibi kodlarını lisansının verdiği haklar dahilinde istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz de.
İnternete PNG, JPG gibi ikilik resim biçimlerinden biriyle devre şemaları konduğunda, bunlar başkaları tarafından kolaylıkla kullanılıp üzerlerinde değişiklik yapılamıyor. webtronics ise ikilik resim biçimleri yerine SVG ve XML kullanıyor. Böylece bir devre şeması internet üzerinde bulunduğu yerde kolayca değiştirilip güncellenebiliyor.

webtronics, JavaScript ile yazılmış ve Richdraw'ı temel alıyor. AJAX'ı kullanarak da kütüphaneden devre elemanlarını alıyor. Şu an kütüphane içinde pek fazla devre elemanı olmasa da ileride artacaktır. Ayrıca 200 bacaklıya kadar çip yapmak için de bir araç bulundurmaktadır.

webtronics şu an yalnızca Chromium ve Mozilla Firefox üzerinden kullanılabiliyor. Tüm bunların dışında webtronics'in bir de MediaWiki eklentisi bulunuyor. Aşağıdaki videodan eklentinin neye benzediğini görebilirsiniz.

webtronics hakkında gelişmeleri proje günlüğünden takip edebilir, tartışma listesi üzerinden de sorularınızı sorabilirsiniz. Ayrıca webtronics'i hemen deneme şansınız da bulunmakta.

Umarım bu ve diğer çevrimiçi elektronik çizim yazılımları hak ettiği kadar destek alarak gelişimlerini sürdürür.


Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h