FreeBSD Altında KDE2 Nasıl Yamalanır?

Bugün Google+'ta +Aaron Seigo'nun paylaştığı bir yayın sayesinde KDE ile ilgili eğlenceli bir internet miminden haberdar oldum. Türkiye'de pek bilinmediğini görmemle de bu açığı kapatmaya karar vermem bir oldu.

How does one patch KDE2 under FreeBSD? (Как пропатчить KDE2 под FreeBSD, FreeBSD altında KDE2 nasıl yamalanır?) Rus internet kültüründeki bir internet mimidir.

Soru ilk olarak 8 Mayıs 2014'te RusNet IRC ağındaki #anime kanalında soruldu. Bahsi geçen metin Türkçe'ye şu şekilde tercüme edilebilir:

- Merhaba, burası bir anime kanalı mı?
- Evet.
- FreeBSD altında KDE2'yi nasıl yamalayabilirim?

Anime ile hiçbir ilgisi olmayan soru, çoğu zaman kanalda gerçekleşen orantısız miktardaki teknik "geeky" konuşmaları hicvediyordu. Soru daha sonra Rus sohbet kanallarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

16 Ekim 2005'te kendilerine Kaschenists diyen sözde Yahudi troller, şurada bir örneği görülebileceği gibi sık sık FreeBSD altında KDE2 nasıl yamalanır? diye sorarak Japon animasyon tutkunlarını trollemeyi amaçlayan kde2podfreebsd LiveJournal grubunu kurdu.

Fenomen ilk olarak 2006'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 6 Temmuz'da gerçekleştireceği çevrimiçi konferans öncesinde sorunun pek çok kişi tarafından sorulmasıyla kamunun dikkatini çekti. Provoke edici kampanyalar sayesiyle soru, konferansta sorulması için önerilen en popüler üçüncü soru oldu. Bununla birlikte sunucu bu soruyu sormadı.

Bu konferansta Putin'e sorulan en popüler soru da PREVED, Vladimir Vladimirovich! How do you regard MEDVED? oldu. Hakkıyla nasıl çevrilir diye pek kafa yormadım ama Hello, Vladimir Putin! What do you think of bear? İngilizce'den İngilizce'ye çevirisine dayanarak Merhaba Vladimir Putin! Ayı hakkında ne düşünüyorsun? şeklinde Türkçe'ye çevrilebilir sanırım bu soru da.

Soru, 2007 yılında gerçekleştirilen benzer bir konferansta Kazakistan Başkanı Nursultan Nazarbayev'e en çok sorulan soru olmasıyla yeniden canlandı. Nazarbayev, Kazakistan bilişim sektöründeki gelişmeleri ve özgür yazılımların sektördeki olası kullanım alanlarını anlatarak soruyu ciddi bir şekilde yanıtladı.

Aralık 2007'de soru yine bir internet konferansındaki en popüler soru oldu, bu kez soruya muhatap olan isimse Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'ydu. Yuşçenko, sekreteryasındaki programcıların KDE2'yi farklı işletim sistemleri altında yamalamaya yardımcı olabileceklerini söyledi ve ayrıca o dönemdeki aktif KDE sürümü olan KDE3'e olası bir atıf içeren daha yeni bir yazılımın kullanılması tavsiyesinde bulundu.

26 Mart 2008'de iamtankist isimli LiveJournal kullanıcısı tarafından aynı soru yöneltilen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan soruyu, bazılarının yama ile uğraşmak yerine Ports'u kullanmayı tavsiye ettiklerini biliyorum diyerek cevaplandırdı.

Kaynaklar:
Wikipedia - How does one patch KDE2 under FreeBSD?
Know Your Meme - How does one patch KDE2 under FreeBSD?
Türkçe ortamlarda görebildiğim tek kullanım örneği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h